plechárna Černý Most

rok: 2012-13 
místo: Prague
velikost: 620 m2
klient: Praha 14 kulturní
status: 
1. fáze realizovaná, 2. fáze v realizaci

Projekt Plechárna je experiment i ukázkový příklad participace — vzniká z iniciativy  týmu Prahy 14 kulturní, za podpory městské části Praha 14 a v partnerství s místními obyvateli a budoucími provozovateli jednotlivých aktivit. 

Plechárna je industriální stavba bývalé kotelny na hranici mezi sídlištěm a krajinou přilehlá k oblíbenému skateparku, která přímo vybízí k využití pro veřejnost. Záměrem projektu je především vytvoření podmínek, aby se místo mohlo otevřít lidem a různým aktivitám.  Naše architektonické zásahy mají dva směry. První se věnuje rekonstrukci objektu a soustředí se hlavně dovnitř, druhý a možná ještě podstatnější je úprava  okolí stavby - před plechárnou chceme vytvořit příjemný veřejný prostor, městskou verandu s lidským měřítkem, které na sídlišti tolik schází.  Místo, kam budou rádi chodit mladí i staří, sportovci různých disciplín i úrovní, maminky s dětmi, zahrádkáři, pejskaři i ti, co prostě jen nechtějí sedět sami doma…