Rodinný dům v Posázaví

studie 2020
Na okraji posázavské vesnice navrhujeme rodinný dům ve svažitém terénu, kde dříve stával jednoduchý rekreační objekt. Jižní svah, severně ohraničený jehličnatým lesem, vybízí k umístění novostavby do horní části parcely. Tím se naskýtá krásný výhled do údolí Jevanského potoka tekoucího pod řešenou parcelou. Tento výhled definuje samotný koncept rodinného domu. Je s ním spojeno i výrazné panoramatické okno na jižní fasádě, které je ještě výraznější v obývacím pokoji. Díky tomuto oknu je tak možný rozhled do krajiny v rozsahu 180°.

Dům využívá sklepu původního objektu, kam jsou soustředěny převážně obslužné místnosti se saunou a hobby místností. Horní podlaží slouží k samotnému obývání rodinou a v plánu dispozice je patrná symetrie objektu propisující se do jednotlivých fasád. V horních podlažích se nachází prostorný obývací pokoj s kuchyňskou linkou, pracovnou a dále dvojice dětských pokojů a ložnicí v podkroví.