Restaurant Globus

year: 2017
location: Centrum Černý Most, Praha
size: 1500 m2
client: Globus ČR
status: realization
photos: Saša Dobrovodský
gastro concept: VIEWEGH GASTRO TEAM s.r.o
construction managment: Praha West Investment k.s.


The interior concept reflects to the existing space. The concrete prefab hall does not create a pleasant atmosphere for dining. Despite this, its height enables a two level solution. We have decided to insert a second floor level, which multiplies the seating area for guests. We have inserted an orthogonal steel framed grid into the space. In the next step some fields of the grid get closed and some remain empty. The mutual composition creates different moods depending on the type of space. In areas where the major movement of people is expected, empty fields allow glimpses of the height and distance, what allows easier orientation in space. In places where there will be mainly seating of guests, the fields are covered by lowered ceiling to create a pleasant atmosphere for dining with appropriate lighting.